Gerard van Bussel. Foto: PR
Gerard van Bussel. Foto: PR Foto:

De mensen achter De Dennen:
Gerard van Bussel

VORDEN - Zwembad In de Dennen is een buitenzwembad schitterend gelegen in het mooie bosgebied bij Vorden. Sinds 2014 zorgt een stichting zonder subsidie ervoor dat inwoners en toeristen een heerlijke plek hebben om zomers te zwemmen en te recreëren. Er zijn twee grote baden, een mooie glijbaan en een aantal prachtige ligweiden en terrassen. Een goede horecagelegenheid maakt het buitenzwemfestijn compleet. Naast vrij zwemmen is er de mogelijkheid om zwemles te nemen en zijn er diverse doelgroepactiviteiten. Er zijn drie werknemers (een bedrijfsleider en twee parttime badmeesters), voor de rest draait het zwembad volledig op vrijwilligers. Wie zijn die mensen die zich vrijwillig in te zetten voor dit prachtige pareltje in de gemeente Bronckhorst? De komende tijd, in aanloop naar het zwembadseizoen, zullen een aantal van hen uitgebreid aan het woord komen in deze krant. Zij hopen hiermee ook anderen te motiveren en inspireren om zich in te zetten als vrijwilliger van dit prachtige zwembad waar Vorden zeker niet zonder kan. Deze week Gerard van Bussel, één van de nieuwe bestuursleden/vrijwilligers, aan het woord.

Gerard en zijn vrouw Anny Beckers hebben anderhalf jaar geleden in Vorden een huis gekocht en dat in driekwart jaar flink verbouwd. "We wonen in van één van de mooiste huizen van Vorden, tenminste dat vinden we zelf. Het huis viert dit jaar haar negentigste verjaardag, en was vroeger de villa van de directeur van de melkfabriek."

Gerard van Bussel vertelt wat hij met zwembad In De Dennen heeft: "Zwemmen heb ik altijd heerlijk gevonden. Als jochie fietste ik door Deventer via het Smokkelpad naar het Borgelerbad, ook een mooi buitenbad. Ik heb daar mijn zwemdiploma's gehaald. Sinds mijn studie ben ik fanatiek(er) gaan zwemmen, heb in de Nijmeegse studenten sportraad gezeten en was medeoprichter van Hydrofiel, de studenten zwemvereniging. Daarna ben ik gaan werken aan de TU Delft en vorig jaar terug verhuisd naar het mooiste deel van Nederland.

Na een hele dag klussen even op de fiets springen en afkoelen in het zwembad In De Dennen, heerlijk! De sfeer is gemoedelijk, je voelt je er meteen thuis. Echt hét zwembad van de Vordenaren maar ook de toeristen genieten volop. Na de zomer ben ik gaan navragen wie en wat er achter de poort van het zwembad zitten, en dat bleek de stichting In De Dennen te zijn. Een enthousiaste club mensen die ieder jaar het zwembad weer pico bello voor elkaar maakt, en zorgt voor die goede sfeer. Dat sprak me erg aan en, omdat ik minder ben gaan werken, kwam er tijd vrij voor vrijwilligerswerk. En nu ben ik verantwoordelijk voor de PR van het zwembad.

Om het zwembad te behouden voor Vorden en omgeving en voorbereid te zijn voor de toekomst is heel veel werk verzet. Zonnecollectoren zorgen voor warm zwemwater en zwembassins worden avonds afgedekt, dat scheelt 90% van het gasgebruik. Er is een nieuwe kantine gerealiseerd en de douche- en kleedruimtes zijn volledig gemoderniseerd. Ook heeft de stichting de organisatie van onderhoud, en de inzet en opleiding van medewerkers en vrijwilligers prima voor elkaar.

Dit jaar gaan een paar meiden van de kassa naar de zwembassins om daar alles in goede banen te leiden. Daarvoor worden ze deze winter opgeleid, maar dat betekent wel dat achter de kassa nieuw 'personeel' nodig is. En eigenlijk geldt dat voor alle groepen: de groenploeg, de techneuten, de zwembadbegeleiders en de kantinedienst. Het leuke is de diversiteit aan vrijwilligers, niet alleen voor wat betreft de diverse taken maar ook qua leeftijd, die loopt van 16 tot wel 86 jaar! Maar poort van het zwembad kan niet open zonder vrijwilligers. Dus als je denkt dat je iets kunt betekenen voor het zwembad stuur een berichtje aan info@zwembad-indedennen.nl of neem contact op met ons via Facebook, Instagram of Twitter."