'Samen leven in vrede, dat is onze wens'

BRONCKHORST - De werkgroep Wereld Vredes Vlam Bronckhorst (WPF) is tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar in de categorie Leefbaarheid. Bij deze uitreiking hoorde een cheque van 100 euro. De werkgroep wil deze beschikbaar stellen aan de eerste werkgroep die zich bij hen meldt. Al tijdens de receptie werd gesproken met belangstellenden, maar er zijn geen namen genoteerd. Wie meldt zich bij de werkgroep?

De World Peace Flame organisatie geeft iedere bewoner van deze planeet, los van geloof of afkomst, de mogelijkheid om in zijn of haar dorp of stad het initiatief te nemen om een Wereld Vredes Vlam neer te zetten. "Bij WPF International is knowhow en ondersteuning voor acties om het geld voor de lantaarn, waarin de vlam brandt, bij elkaar te brengen. Het gaat bijvoorbeeld om het verkopen van vredeskaarsen en er is een ontwerp voor een flyer beschikbaar om bekendheid te geven aan plan."

De werkgroep WPF Bronckhorst heeft voor het tot stand komen van de vlam in Hengelo een Stichting (ANBI) opgericht. Het stichtingsbestuur wil voor alle WPF initiatieven binnen de gemeente Bronckhorst beschikbaar zijn. "Als de dorpen Zelhem, Vorden, Hummelo, Keppel en Steenderen met de omliggende kernen ook een Vlam zouden plaatsen, kan de gemeente Bronckhorst zich een Vredes gemeente noemen. De werkgroep Hengelo wil inwoners van de andere dorpen helpen bij het organiseren van de plaatsing van een vredesvlam."

De werkgroep WPF Hengelo stak op 21 september 2017 samen met de leerlingen van groep 8 van de basisscholen in en rondom Hengelo de Wereld Vredes Vlam aan op het plein bij de Remigiuskerk. "Inwoners van Hengelo zijn er blij mee, het geeft regelmatig stof tot een gesprek over vrede. De vlam wordt ook betrokken bij evenementen als Samenloop voor Hoop, de 4 en 5 mei vieringen en vindt zijn plek in de samenwerking met de scholen in Hengelo, Keijenborg en Bekveld," weet de werkgroep Hengelo.

Samen naar een 'Vredes- gemeente Bronckhorst'

"De Vlam maakt je steeds weer even bewust van het doel; samen leven en wonen in een dorp waar vrede hoog in het vaandel staat. Leer onze kinderen in vrede met elkaar te leven. Er is een prachtig lespakket 'Het Lopend Vuurtje' beschikbaar. Juist in deze tijd is er zo`n behoefte aan een breder vredes bewustzijn en daar kan een Wereld Vredes Vlam in jouw dorp aan mee helpen."

Wie een werkgroep in zijn of haar dorp wil oprichten, kan zich melden via het mailadres of bel Betsy van den Berg, 0575-467468. Op de website staat meer informatie.


wpfbronckhorst@gmail.com

www.wpfbronckhorst.nl


Achterhoek College 12 maart van start

REGIO - Het Achterhoek College is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Achterhoekse samenleving. In zes colleges wordt inzicht gegeven in alle aspecten van de Achterhoek, zowel in de (cultuur)historie als in de eigenheid van de Achterhoek. Bovendien maakt de deelnemer kennis met een interessant netwerk van mensen. De uiteenlopende onderwerpen die de colleges belichten zijn: het unieke maar kwetsbare coulisselandschap; het belang van topsport en de rol van voetbalclub De Graafschap hierin; het ontstaan van de moderne Achterhoek in de wederopbouwperiode, de consequenties hiervan voor de bevolking en in de architectuur; de (Achterhoekse) vrouw als spil van het verzet; de grote geschiedenis van het kleine riviertje De Berkel en het beheren van een landgoed. Om de Achterhoek nog beter te leren kennen, worden de colleges op verschillende interessante locaties gegeven, zoals kasteel De Wildenborch in Vorden, voetbalstadion De Vijverberg en het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De colleges vinden plaats op de dinsdagavonden 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 7 en 21 mei 2019 van 19.30 tot 21.30 uur. Voor verdere inhoudelijke info, kijk op www.ecal.nu of bel met 0314-787078. Aanmelden kan tot 1 maart 2019. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.


Bridgen op Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 31 januari 2019 was in zaal Den Bremer de vierde speelavond van de vierde ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst. De uitslag van deze speelavond was als volgt.

Uitslag. Lijn A: 1. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 63,75%, 2. Margaret Heijting en Gerda Tankink 60,00%, 3. Joke Damveld en Hans Oldhoven 57,92%. Lijn B: 1. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 63,73%, 2. Fien Biezeman en Henk Biezeman 59,90%, 3. Hans Jansen en Joop te Veldhuis 51,04%. Lijn C: 1. Alma ten Bruin en Han van Oosterbos 59,04% , 2. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 58,09%, 3. Rikie Scheers en Johan Hilderink 57,66%.

Op donderdag 7 februari is de volgende speeldag. Afmelden voor de volgende speeldag minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via 06-25198329.