Afbeelding

Monique van der Valk

BMX'er - 17 jaar - Woonachtig in Neede

Deze winter hebben we met het Nederlands team twee keer de warmte opgezocht. We hebben in Spanje in ideale weersomstandigheden kunnen trainen. Het eerste trainingskamp bestond uit veel duurtrainingen, dus op de wielrenfiets het mooie Spanje ontdekken. Het tweede trainingskamp was bedoeld om veel op de BMX-banen te fietsen. In Nederland liggen de banen er al snel slecht bij met slecht weer. Het was fijn om weer te kunnen fietsen in Spanje en het fietsgevoel weer terug te krijgen, want dat was even geleden.

Ik heb nog niet veel gefietst sinds ik ben geopereerd aan mijn schouder, nadat deze uit de kom is gevlogen tijdens de halve finale van het WK in Azerbeidzjan, wat inmiddels alweer een half jaar geleden is. Het herstel duurt helaas langer dan verwacht, ik heb er nog veel last van en ik kan nog heel veel dingen niet. Samen met mijn fysiotherapeut heb ik besloten om een injectie met pijnstilling en ontstekingsremming te laten zetten in het ziekenhuis. De pijn neemt dan af en een eventuele ontsteking wordt bestreden.

Dit jaar zal ik in de categorie Junior Women uitkomen, een hele verandering ten opzichte van de voorgaande jaren. De belangrijkste wedstrijden zullen nu plaatsvinden op de zogenaamde supercrossbanen. Deze banen hebben, in plaats van een vijf meter hoge startheuvel, een acht meter hoge startheuvel. De supercrossbanen zijn over het algemeen een stuk moeilijker dan de normale banen.
Over een week gaat het team naar Frankrijk, voor een trainingskamp waarna ze meteen een wedstrijd meepakken. Helaas moet ik deze overslaan, ik ben nog niet in staat om wedstrijden te rijden. Ik blijf dan op Papendal om te trainen en misschien wat extra schooluren te maken. Een weekje naar Manchester staat ook nog op de planning, met nog een nationale wedstrijd in Engeland eraan geplakt. De eerste belangrijke wedstrijd vind plaats in Italiƫ op 30 en 31 maart, dit zijn de eerste twee Europese rondes. Ik hoop dat ik dan in staat ben om een goede wedstrijd te fietsen, maar de tijd zal het leren.