Veron van Unen. Foto: PR
Veron van Unen. Foto: PR Foto:

De mensen achter De Dennen:

Veron van Unen

VORDEN - Zwembad In de Dennen is een buitenzwembad schitterend gelegen in het mooie bosgebied bij Vorden. Sinds 2014 zorgt een stichting zonder subsidie ervoor dat inwoners en toeristen een heerlijke plek hebben om zomers te zwemmen en te recreëren. Er zijn twee grote baden, een mooie glijbaan en een aantal prachtige ligweiden en terrassen. Een goede horecagelegenheid maakt het buitenzwemfestijn compleet. Naast vrij zwemmen is er de mogelijkheid om zwemles te nemen en zijn er diverse doelgroepactiviteiten. Er zijn drie werknemers (een bedrijfsleider en twee parttime badmeesters), voor de rest draait het zwembad volledig op vrijwilligers. Wie zijn die mensen die zich vrijwillig in te zetten voor dit prachtige pareltje in de gemeente Bronckhorst? De komende tijd, in aanloop naar het zwembadseizoen, zullen een aantal van hen uitgebreid aan het woord komen in deze krant. Zij hopen hiermee ook anderen te motiveren en inspireren om zich in te zetten als vrijwilliger van dit prachtige zwembad waar Vorden zeker niet zonder kan. Deze week Veron van Unen, één van de toezichthouders, aan het woord.

Veron werkt vier dagen per week bij de Vrijeschool in Zutphen en is 's zomers iedere vrijdag bij Zwembad In De Dennen als toezichthouder langs de kant van het bad te vinden. Hij is als toezichthouder verantwoordelijk voor de goede sfeer en de veiligheid van de mensen in en om het zwembad en is ook het aanspreekpunt voor badgasten. Met Veron en zijn team langs de badrand is het zwemmen en recreëren in het prachtige zwembad voor jong en oud een plezier.

Veron: "Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer, kom uit een groot gezin en heb een opleiding als hovenier en boomkweker. Daarna heb ik diverse groene banen gehad, waaronder een hele leuke job bij het bekende Rotterdamse Arboretum Trompenburg. Hier kwam ik erachter dat ik het werken met mensen van verschillende achtergronden en/of beperkingen graag doe. In die tijd ben ik ook met de antroposofie in aanraking gekomen en heb ik ervoor gekozen in de zorg te gaan werken als groepsleider. Eerst bij Orion in Rotterdam, maar later bij woonwerkgemeenschap Overkempe in Olst, een antroposofische leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Via een goede vriend kwam ik bij mijn huidige uitdagende baan als conciërge op de Vrijeschool in Zutphen, waar het werken met mensen en de antroposofische waarden samenkomen."

Veron vertelt dat hij in aanraking kwam met het zwembad via zijn dochter Sophie. Sophie zit op de Kraanvogel in Kranenburg, een kleine school met aandacht voor de veelzijdige ontwikkeling van kinderen waar schoolzwemmen op het rooster staat. Daarvoor gaan ze van eind april tot aan de zomervakantie iedere week naar het zwembad in Vorden. Veron: ""Sophie vindt dat geweldig en ook ik vind zwemmen heerlijk. Dus toen mijn vrouw mij wees op het vrijwilligerswerk bij het zwembad heb ik mij gelijk aangemeld als vrijwillig toezichthouder." Veron start in 2019 aan zijn vierde zwemseizoen als toezichthouder bij In de Dennen. Veron: "Ik begrijp goed dat dit vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is, immers zonder toezichthouder mag het zwembad niet open, maar ik doe het met erg veel plezier." De opleiding tot toezichthouder kost tijd en inspanning, maar samen met het kleine diverse team is het erg gezellig. Veron: "Het schept een band, je steunt elkaar en we zijn allemaal trots wanneer iedereen het certificaat weer gehaald heeft. Dat geldt sowieso voor het team van het zwembad, een mooie club mensen waarmee het prettig werken is."

Om het zwembad te kunnen behouden in de toekomst blijft het zwembad op zoek naar nieuwe vrijwilligers en met name toezichthouders die samen met Veron het team versterken. Lijkt het je leuk onderdeel te worden van dit gezellige team of wil je meer informatie? Mail info@zwembad-indedennen.nl of neem contact op met ons via Facebook of Instagram.

Ben je nu benieuwd hoe Veron aan zijn unieke voornaam is gekomen? Vraag het eens als je hem tegenkomt langs de kant van het bad, het is een goed verhaal.