Gerrit Kastermans, Mathijs Ansems, Bert Berenpas en Herbert Rutgers in Café Uenk. Foto: Bernadet te Velthuis
Gerrit Kastermans, Mathijs Ansems, Bert Berenpas en Herbert Rutgers in Café Uenk. Foto: Bernadet te Velthuis Foto:

Carnavalvierders kunnen
opgelucht ademhalen

Vrienden van Kranenburgs carnaval organiseert het weekend van 2 en 3 maart carnaval bij Café Uenk

Door Bernadet te Velthuis

VORDEN – Carnavalvierders kunnen opgelucht ademhalen. Want waar het even leek dat het hele feest (lees: het Kranenburgs Carnaval) niet door zou gaan, besloten de twee carnavalisten Mathijs Ansems en Bert Berenpas hier een stokje voor te steken. Weliswaar onder een andere naam en op een andere locatie, maar op de gezelligheid, gekkigheid en het feestgehalte zal absoluut niet worden ingeboet. Deze 'Vrienden van het Kranenburgs Carnaval' organiseren namelijk in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 maart carnaval in Café Uenk aan de Nieuwstad 13 in Vorden.

Carnavalisten in hart en nieren, zo kun je Mathijs en Bert wel noemen. Waar Mathijs al vanaf zijn achtste (toen nog in Didam en later in de Kranenburg) het feest niet meer uit zijn leven kan wegdenken en aan menig wagen bouwde, was Bert de 22ste prins van het door Stichting Kranenburgs Carnaval georganiseerde carnaval en sindsdien betrokken vrijwilliger bij de organisatie ervan. Dus toen vorige jaar het bestuur van Stichting Kranenburgs Carnaval besloot te stoppen, sprongen ze in de bres om 'hun' carnavalsfeest te redden. Mathijs en Bert: "Het was een kwestie van doorgaan of het is 'mooi gewest', maar opgeven doen we niet. Je kunt tenslotte altijd een poging wagen".
Maar dan? Waar, wanneer, hoe? Café Uenk was al als idee geopperd en uitbaters Herbert Rutgers en Gerrit Kastermans hadden een carnavalsfeest sowieso al op de agenda staan. En dus kwam het spreekwoordelijke balletje al snel aan het rollen na een gesprek tussen de vier heren. Mathijs: "Aangezien een verdeling over twee plekken verre van ideaal was, besloten we de krachten te bundelen".

Carnaval leeft
Dat het carnaval in de omgeving leeft, moge duidelijk zijn. Velen hebben zich er al sinds 1990 (toen nog bij Schoenaker in de Kranenburg) voor ingezet, want altijd waren er kartrekkers die het feest niet verloren lieten gaan. Tot 2016 vond het feest plaats in de Kranenburg, waarna het verhuisde naar 't Wapen van Medler in Medler en nu voortgezet wordt in Vorden. Oud-voorzitter van Stichting Kranenburgs Carnaval, André Arfman, is positief over de poging van de heren om het voort te zetten: "Het is mooi dat het doorgaat. Helaas wel buiten Kranenburg, maar het is fijn dat er wat van de traditie van het Kranenburgse carnaval in stand blijft".

Dankbaar zijn Mathijs en Bert dan ook naar de personen die het carnaval een warm hart toedragen: "We willen onder andere het oud-bestuur van Stichting Kranenburgs Carnaval bedanken voor de organisatie en samenwerking en Peter ten Have van 't Wapen van Medler voor de locatie waar het de afgelopen jaren plaats mocht vinden". En als we denken dat dit het enige is? Nee hoor, zelfs op de vrijdagavond en zaterdagmiddag kunnen de echte diehard carnavalvierders aan hun trekken komen. Zo organiseert VOEST op vrijdagavond 1 maart een Carnavalsfeest in sporthal 't Jebbink en hebben een aantal Medlernaren de koppen bij elkaar gestoken voor een Creatief Carnaval in 't Wapen van Medler, voorafgaand aan het carnavalsfeest in Café Uenk.

Prinsonthulling en café carnaval
Zaterdag 2 maart zal bij Café Uenk om elf voor half elf 's avonds de prinsonthulling plaatsvinden. En dat gebeurt natuurlijk niet zonder (de nu nog) prins Bjorn Nijenhuis en adjudant Bram Klein Haneveld. Benieuwd wie de nieuwe prins en adjudant worden? Hier volgen twee cryptische omschrijvingen: 1. 'De appel valt niet ver van de boom' en 2. 'Copy/paste'. Benieuwd wie het zullen zijn? Vanaf 21.00 uur is iedereen van harte welkom in Café Uenk. En voor wie de volgende dag nog niet uitgefeest is, is welkom bij 'Café Carnaval' op zondag 3 maart vanaf 15.00 uur. De muzikale omlijsting zal beide dagen verzorgd worden door 'De Tijdbrekers' en de entree is gratis. Verkleed komen is uiteraard een must. En doe je best, want er is een beker voor het beste/origineelste outfit.

Voor meer informatie, zie de Facebookpagina 'Kranenburgs Carnaval'.