Deze bomen ter compensatie van de kap aan de N314 zijn weer weggehaald. Foto: Bomenbelang Bronckhorst/Gerlinde Bulten
Deze bomen ter compensatie van de kap aan de N314 zijn weer weggehaald. Foto: Bomenbelang Bronckhorst/Gerlinde Bulten Foto:

Swingend nagels lakken voor Semmy

HENGELO - Vier meisjes hebben zondag 13 april de hele middag nagels gelakt tijdens het dweilfestival in Hengelo Gld. Doel was om geld op te halen voor de stichting Semmy. Deze stichting financiert onderzoek naar de bestrijding van hersenstamkanker bij kinderen. De hele maand organiseert Lionsclub Bronckhorst deze acties en heel veel kinderen doen mee.

"Nagels lakken, voor het goede doel!" schalt uit de megafoon in de stand van de Lionsclub in Hengelo. De meiden hebben er lol in. Het weer is goed, de dweilorkesten maken er een feestje van. Een aantal leden van de Lionsclub Bronckhorst spreken mensen op straat aan om vooral een paar nagels te laten lakken. Niet iedereen wil dat, sommige mannen willen bijvoorbeeld liever niet 'versierd' worden. Maar dat weerhoudt ze niet om geld te doneren. Anderen zie je lopen met nagels in alle kleuren. Favoriet waren oranje en rood, wit, blauw voor de aanstaande koningsdag. Aan het eind van de middag bleek dat er ruim 300 euro in kas zat.
Aerofitt Zelhem en Hengelo organiseerden een dansmarathon, wat bijna 1000 euro opleverde. Veel kinderen van sportverenigingen zijn nog druk in de weer voor de stichting Semmy. Yvette Beumer van de badmintonclub Steenderen haalde tot op heden de hoogste score met haar nagellakactie. Zij haalde maar liefst 59,55 euro op bij familie, vrienden en bekenden. Voor haar fantastische bijdrage kreeg zij zondagmiddag een heerlijke taart aangeboden met daarop het logo van de Stichting Semmy.

Alles opgeteld, met de ingeleverde bijdragen van de kinderen van de badmintonclub en gymnastiekvereniging Achilles uit Hengelo is de tussenstand ruim 2100 euro. Voetbalvereniging Pax uit Hengelo en volleybalvereniging Dash uit Vorden gaan in mei ook nog actievoeren. Ook tijdens het hardloopevenement van handbalvereniging Quintus gaan kinderen nog nagels lakken.


www.bronckhorst.lions.nl

'Compensatiebomen' bij Hengelo weer weggehaald

HENGELO - De nieuwe eiken die de provincie Gelderland vorig jaar april langs de N316 net ten zuiden van Hengelo plantte ter compensatie van gekapte bomen langs de N314 (Zutphen-Hummelo) zijn na kritiek van de ANWB en de gemeente Bronckhorst onlangs weer weggehaald. De ANWB vond dat de bomen te dicht bij de weg stonden en de gemeente wilde daar helemaal geen bomen. De nieuwe bomen worden elders opnieuw geplant, maar niet in de gemeente Bronckhorst, omdat daar geen ruimte langs een provinciale weg gevonden kon worden.

Bijna vier jaar nadat de provincie Gelderland tientallen bomen kapte langs de N314, van Zutphen naar Hummelo, plantte ze vorig jaar april een beperkte hoeveelheid eiken, beuken en lindes langs diezelfde weg ten noorden van de rondweg bij Hummelo én langs de N316, van Hengelo naar Doetinchem. De kap in augustus 2014 was volgens de provincie noodzakelijk vanwege een geringe verbreding van de weg. Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft al die tijd aangedrongen op de beloofde compensatie van het aantal gerooide volwassen bomen. Die compensatie is meestal integraal onderdeel van een kapvergunning. Om de één of andere reden gebeurde dit echter niet bij dit kapplan. In januari 2017 is Vereniging Bomenbelang uiteindelijk ter plekke gaan kijken met mensen van de provincie om te bepalen waar de bomen het beste geplant konden worden. In april 2018 werden enkele beuken en 24 zomereiken bij Hummelo geplant en vijf groepen bosplantsoen van ieder 20 vierkante meter (meidoorn, Gelderse roos, veldesdoorn, kornoelje, kardinaalsmuts en hazelaar) en 51 zomereiken langs de weg tussen Hengelo en Doetinchem: 30 ten zuiden van Hengelo en 20 ten zuiden van de rotonde tussen Velswijk en Doetinchem. Die laatste 20 bomen blijven staan. Op de N330, van Zelhem naar Hummelo plantte de provincie vlakbij de rotonde op de weg Hengelo - Doetinchem twee lindes. Overigens noemde een woordvoerder van de provincie in de regionale kranten als tweede argument voor het planten van nieuwe bomen - naast de compensatie van het aantal gekapte bomen in 2014 - dat "bomen langs de weg vaak ook een snelheidsverlagende werking hebben".

Peter Bielars
secretaris Vereniging Bomenbelang Bronckhorst

Lions lid Hannie Zweverink overhandigt de feesttaart aan Yvette Beumer uit Steenderen. Foto: Lionsclub Bronckhorst