Alexander Tempels en Richard te Selle (r) vormen samen met Loes Lageschaar en Boudewijn Inja de werkgroep achter de eerste Achterhoekse Unieke Spelen. Foto: Miriam Szalata
Alexander Tempels en Richard te Selle (r) vormen samen met Loes Lageschaar en Boudewijn Inja de werkgroep achter de eerste Achterhoekse Unieke Spelen. Foto: Miriam Szalata Foto:

Achterhoekse Unieke Spelen voor álle mensen met een beperking

AALTEN - De Achterhoekse Unieke Spelen is een nieuw sportevenement voor iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Als het aan de organisatie ligt, keert het festijn tenminste elke twee jaar terug en steeds in een andere gemeente in deze regio.

Door Miriam Szalata

De aftrap is dit jaar in Aalten. Op zaterdag 22 juni heeft op Sportpark Zuid de sport- en speldag plaats. Een dag later is er een recreatieve triathlon. Iedereen met een beperking woonachtig in een van de acht Achterhoekse gemeenten kan zich als deelnemer opgeven. In Aalten ondersteunen lokale verenigingen de Achterhoekse Unieke Spelen, die zijn opgezet door Achterhoek in Beweging samen met met BrichbouW Sportondersteuning en SportMee! AD '69 ondersteunt bij voetbal, de Peddelaars helpen bij wielrennen en BrichbouW bij bocce, een laagdrempelige vorm van jeu de boules. Verder heeft de organisatie Bovo benaderd voor beachvollybal en is AVA'70 gevraagd haar expertise in te zetten bij atletiek.
Behalve sportwedstrijden zijn er demo's en clinics om deelnemers aan de Achterhoekse Unieke Spelen kennis te laten maken met korfbal, buitenfitness, tafeltennis en basketbal. Ook is er een spellenkermis waarin beleving en gebruik van zintuigen centraal staan. Het uitgebreide en gevarieerde programma maakt dat de Achterhoekse Unieke Spelen toegankelijk zijn voor álle mensen met een beperking, onderstreept Alexander Tempels van de organisatie. "Of het nu gaat om een lichte beperking of om een ernstig meervoudige beperking en of ze wel of niet al sporten. Echt iedereen kan aan deze dag meedoen.'' Daarin verschillen deze spelen van de vorig jaar in de Achterhoek gehouden nationale Special Olympics waar het initiatief voor het nieuwe regionale evenement uit voortkomt. Aan de Special Olympics doen alleen mensen met een verstandelijke beperking mee.

Triatlon
Zondag is de tweede dag van de Achterhoekse Unieke Spelen. "Die dag haken we aan bij de triatlon van Aalten, maar wel in een aangepaste vorm'', zegt mede-organisator Richard te Selle van BrichbouW Sportondersteuning. "Zo gaan onze deelnemers niet de Slingeplas in want dat water is te koud, maar naar zwembad 't Walfort. Daar kunnen ze een half uur zwemmen of drijven onder begeleiding, net wat fysiek mogelijk is. Daarna gaan ze vier kilometer fietsen. Dat kan op een racefiets, maar ook op een duofiets. Het fietsonderdeel eindigt in Bredevoort. Daar sluiten de deelnemers aan op het parcours van de triatlon. De echte sporters die voor de overwinning gaan, zijn dan al voorbij, maar onze deelnemers lopen nog een stuk mee met de langzamere triatleten. Het is mooi dat onze deelnemers mee kunnen doen met een bestaand evenement. Ze hoeven niet de hele recreatieve triatlon mee te doen, maar kunnen zich ook voor een onderdeel opgeven.''
In de komende weken gaat de werkgroep aan de slag om deelnemers (én vrijwilligers) te werven. Dat gebeurt met flyers en het benaderen organisaties, verenigingen en scholen. Ook via de website kan iedereen zich opgeven.

Te Selle: "We hopen dat de Achterhoekse Unieke Spelen zo succesvol zijn dat ze een begrip worden!''


achterhoekseuniekespelen.nl