Als burgemeester Marianne Besselink de felicitaties overbrengt zit hondje Bonja op schoot van Alie Bijenhof. Foto: Jan Hendriksen
Als burgemeester Marianne Besselink de felicitaties overbrengt zit hondje Bonja op schoot van Alie Bijenhof. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Alie Bijenhof-ter Beest viert haar
honderdste verjaardag

VORDEN – Vertederend zit het hondje op haar schoot als burgemeester Marianne Besselink de felicitaties namens de gemeente Bronckhorst aan haar overbrengt. "Hoe heet het hondje?", zo vraagt de burgemeester aan Alie Bijenhof-ter Beest. Ze moet even nadenken. "Bonja", antwoord ze. Bonja is het lievelingshondje van haar zoon Wim. Het hondje zit steevast bij haar op schoot als haar zoon op bezoek is.En dat is hij op deze donderdagmiddag met een groot aantal andere familieleden. En daar is alle reden voor: Alie viert namelijk haar honderdste verjaardag.

Door Jan Hendriksen

Alie Bijenhof- ter Beest vierde donderdag 9 mei in haar woonkamer van verzorgingshuis De Lindenhof, in het bijzijn van veel van haar familieleden, haar honderdste verjaardag. Op 9 mei 1919 werd Ali ter Beest in de Vordende buurtschap Delden geboren. Ze trouwde in 1942 met Jan Willem Bijenhof. Vele jaren runde het echtpaar een succesvol aannemersbedrijf aan de Zutphenseweg in Vorden. Haar man overleed in 1987. Ze verhuisde in 2005 vanaf de Burgemeester Galleestraat naar verpleeghuis De Beekdelle om in 2011 naar De Lindenhof te verhuizen. Sociaal was Alie vele jaren actief binnen en verbonden aan de Vordense gemeenschap. Ze was vele jaren in 't Winkeltje van woonzorgcentrum De Wehme actief. Handwerk was een van de grootste hobby's van haar. Een mooi groot wandkleed die ze zelf heeft gemaakt siert dan ook haar woonkamer. "Verder vervulde ze veel handwerk voor de voormalige Hervormde Gemeente Vorden en voor het Rode Kruis in Vorden. Ze was sociaal heel actief in het dorp. En ze had ook 'groene' vingers en was een echt 'buitenmens'. Ze vindt het dan ook fijn als we met haar in de rolstoel een rondje door het dorp of het buitengebied van Vorden maken", zo vertelt een van haar dochters. Daarnaast was Alie actief binnen het bestuur van de Nederlandse Christelijke Vrouwen Bond en was ze sterk aan de kerk verbonden. De nieuwe dominee van de Protestantse Gemeente Vorden Ruben den Hartog kwam donderdagmorgen dan ook even op bezoek om haar te feliciteren. "En dat heeft haar goed gedaan", zo vertelt een andere dochter. Zingen is ook een hobby van Alie. Naar het wekelijkse zanguurtje binnen De Lindenhof kijkt ze daarom reikhalzend uit. Alie Bijenhof heeft vijf kinderen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Oudste inwoner
Alie Bijenhof is momenteel inmiddels de achtste inwoner van de gemeente Bronckhorst die de respectabele leeftijd van honderd jaar of meer heeft bereikt. Onder hen overigens geen enkele man. De oudste inwoonster van de gemeente Bronckhorst is mevrouw Marie Lebbink-Hobelman uit Zelhem die in april haar 104ste verjaardag vierde.


De kracht van samen muziek maken

WICHMOND - De kinderen uit groep 5/6 van IKC De Garve in Wichmond geven in samenwerking met harmonieorkest Jubal een bijzonder concert. Inloop is vanaf 18.15 uur, start 18.30 uur.

De leerlingen zullen individueel en samen muziek laten horen waar ze afgelopen tijd hard voor hebben geoefend. Het concert wordt georganiseerd op het schoolplein van de Garve in het amfitheater. Omdat dit beperkte zitplekken biedt, wordt aangeraden een eigen (klap)stoel mee te brengen. De toegang voor dit concert is gratis.