Henk Jan Ormel is de nummer 5 op de lijst van het CDA. Foto: PR
Henk Jan Ormel is de nummer 5 op de lijst van het CDA. Foto: PR Foto:

Henk Jan Ormel (CDA) 'Ik begrijp niet goed dat
Den Haag de Achterhoek een krimpregio noemt'

Henk Jan Ormel staat nummer vijf op de kandidatenlijst voor het CDA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, op 23 mei. De voormalige dierenarts uit het Gelderse Hengelo woont en werkt sinds 2012 in Rome voor de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties. Hij was ruim tien jaar Tweede Kamerlid en wil zich na de Europese verkiezingen 'in Brussel' richten op Veiligheid, Voedsel en Verduurzamen.

- U werkt nu nog voor de FAO aan de bestrijding van honger, nu 'aast' u op een zetel in Brussel. Heeft u het in Rome wel gezien?
Henk Jan Ormel: "Na 10 jaar Tweede Kamer werd ik gevraagd om namens Nederland bij de Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties (FAO) te gaan werken. Het hoofdkantoor is in Rome, dus ik ben met mijn vrouw en hond naar Rome verhuisd. Dat was wel wennen! Rome is mooi, maar we missen onze kinderen, vrienden en de Achterhoekse noaberschap. In zo'n stad als Rome ben je helemaal anoniem. Als ik gekozen word, komen we natuurlijk terug. In mijn huidige werk merk ik ook hoe belangrijk samenwerking met andere landen is om je te beschermen tegen grote internationale problemen. Talloze migranten uit Afrika komen in Italië aan land en in mijn werk merk ik dagelijks dat ziektes zich niets aantrekken van grenzen. Het is voor Gelderland en zeker voor de Achterhoek van belang om vertegenwoordigd te worden als er over grensoverschrijdende problemen wordt gesproken. We kunnen niet zonder Europese samenwerking. In het Europees Parlement wil ik opkomen voor zaken waar Achterhoekers zich zorgen over maken zoals veiligheid, werk, kleinschaligheid en het behoud van het Achterhoekse landschap. Beschermen wat van waarde is voor Achterhoekers."

- Wat doet u voor de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en hoe staat het ervoor met de bestrijding van honger? Zijn er concrete stappen gemaakt die u op uw conto kunt schrijven?
Henk Jan Ormel:"De FAO bestrijdt honger in de wereld en adviseert regeringen over landbouwmethodes en ook over dierziektenbestrijding. Ik ben de adviseur van de directeur van de diergeneeskundige dienst van FAO. Wij bestrijden wereldwijd dierziektes, je zou ons kunnen zien als de dierziekte brandweerdienst van de wereld. Door dierziektes daar te bestrijden waar ze uitbreken, helpt FAO om te voorkomen dat ziektes als Mond en Klauwzeer (MKZ) zich uitbreiden en ook Nederland kunnen bereiken. Wij werken als een team. Een brandweerman kan ook niet in z'n eentje een brand blussen. In dit team coördineer ik wereldwijd het grote probleem van antibioticum-resistentie.
Meer dan 800 miljoen mensen op de wereld hebben chronisch honger, dat is meer dan 10% van de wereldbevolking. Onze boeren zijn op wereldschaal een voorbeeld voor efficiënte en duurzame voedselproductie met aandacht voor dierenwelzijn. Ik merk in mijn huidige werk hoe belangrijk dat is. Wij mogen in Nederland wel eens wat meer respect hebben voor onze voedselproducenten."

Welke Achterhoekse/Gelderse onderwerpen moeten wat u betreft als eerste op de EU-agenda?
Henk Jan Ormel: " Europa ligt letterlijk om de hoek. De Achterhoek is voor Nederland de poort naar Europa. Ik begrijp niet goed dat Den Haag de Achterhoek een krimpregio noemt. Krimp wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt omdat er te weinig starterswoningen worden gebouwd. Jongeren willen best in de Achterhoek blijven wonen, maar ze krijgen de kans niet. Europa kent fondsen voor grensregio's. Als den Haag niet thuis geeft, wil ik in Brussel pleiten voor meer aandacht voor de Achterhoek en het gebruik van Europese fondsen. Tijdens mijn campagne ben ik ook over de grens in Bocholt geweest en het valt me op dat de samenwerking uitstekend is, maar dat er nog vele bureaucratische hordes te nemen zijn. In Europa wil ik pleiten voor grensoverschrijdende samenwerking van hulpdiensten en politie. Veiligheid is in mijn ogen het belangrijkste thema om in Europees verband aan te pakken, de Achterhoek is het beschermen waard!"

- Komen er specifiek Achterhoekse -, dan wel voor deze streek pregnante thema's aan de orde?
Henk Jan Ormel: "Het Achterhoekse coulisselandschap is gevormd door eeuwenlange agrarische activiteit. Europa heeft via het gemeenschappelijk landbouwbeleid veel invloed op de agrarische sector en dus op de toekomst van het Achterhoekse landschap. Het Europese landbouwbeleid zal in de toekomst vooral duurzame, circulaire voedselproductie door gezins- en familiebedrijven steunen en minder de grootschalige bulkproductie. Dit is in mijn ogen een kans om als gehele Achterhoekse samenleving onze boeren te steunen in het behoud van Achterhoekse waarden en zo te zorgen voor respect voor onze boeren, duurzame productie van hoogwaardig voedsel met oog voor dierenwelzijn en behoud van het Achterhoekse landschap. De Achterhoek zou in mijn ogen een Europese top-regio voor circulaire landbouw kunnen worden."

Wat kan de Achterhoek (meer) verwachten als u wordt verkozen? En waar mag 'de Achterhoeker' u straks op 'afrekenen'?
Henk Jan Ormel: "Nederland levert 26 van in totaal 750 leden van het Europees Parlement. Het is dus van belang om te kiezen op iemand die kennis en politieke ervaring kan combineren en dan ook nog de Achterhoek en de Achterhoekse mentaliteit kent. Ik heb 19 jaar ervaring als dierenarts die op het boerenbedrijf kwam en arts van uw huisdier was. Ik ben 10 jaar Tweede Kamerlid geweest en heb nu 7 jaar internationale ervaring opgedaan. Al deze ervaringen wil ik gebruiken om de Achterhoek en Gelderland in Brussel op de kaart te zetten. Als ik dankzij Achterhoekse voorkeursstemmen wordt gekozen, zal ik gedurende mijn hele parlementsperiode met u in gesprek blijven, bij u terugkomen en luisteren naar uw zorgen en ideeën."

Hoe kijkt u naar de Brexit-perikelen en wat wilt u zeggen tegen de mensen die om een Nexit roepen?
Henk Jan Ormel: " Nederland is een klein land. Om Nederland Nederland te laten blijven, zullen we intensief moeten samenwerken. Als ik naar de chaos kijk die de Brexit veroorzaakt, hoop ik echt dat de Nederlandse kiezer ons land niet die weg opstuurt. Hiermee heb ik niet gezegd dat de Europese Unie perfect is. Verre van dat. Ik wil juist naar het Europees Parlement om een bijdrage te leveren aan minder bureaucratie, minder verkwisting. De maandelijkse verhuizing van het parlement naar Straatsburg vind ik belachelijk. Helaas kunnen we dat als Nederland niet in ons eentje afschaffen, maar ik zal wel voortdurend laten horen dat Nederland hier van af wil."

'Verder nog iets?'
"Europa is lang niet af. Er valt veel te verbeteren. Daar wil ik mij voor inzetten. Samen bouwen aan Europa. Het CDA haalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 vijf zetels. De vijfde zetel is nu lang niet zeker. Ik probeer dan ook met voorkeurstemmen gekozen te worden. Elke stem telt: uw stem kan er aan bijdragen dat ik, mede namens u, een Achterhoeks geluid in Brussel kan laten horen. Ga in ieder geval stemmen op 23 mei, voor de Achterhoek in Europa!"