Theaterteksten over rijke geschiedenis van Landgoed Hackfort

VORDEN – Op 18 mei en 2 juni 2019 staat Hackfort in het teken van De kasteelmonologen. Het landgoed vormt het decor van drie bijzondere theaterteksten geschreven op basis van de locatie en haar rijke geschiedenis. Op de voorstellingsdagen wordt men rondgeleid op het landgoed en krijgt men alle drie de monologen op één middag te zien.

In opdracht van Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek en Cultuur Oost schreven Corinne Heyrman, Joost Oomen en Simone Atangana Bekono drie monologen met als uitgangspunt Kasteel Hackfort. Hen werd gevraagd hun fantasie aan het werk te zetten en in de vorm van een theatertekst een moderne, eigenzinnige en creatieve vertaalslag te maken naar het nu, of zelfs naar de toekomst.

Het resultaat zijn drie kasteelmonologen met ieder een eigen toon en invalshoek. In 'Het washandje van de baron' komt een gevallen politicus in de autowasstraat tot bezinning. In 'Het midden van de toren' laat een meisjes aan het woord dat zich te midden van duizend geplukte krokussen probeert te verzetten tegen de vergankelijkheid. 'Als een boom' speelt zich af in de toekomst, een grote overstroming heeft het hele land onder water gezet en het kasteel speelt een opmerkelijke rol in de wederopbouw.

Theater Nora, een jong theatergezelschap uit Nijmegen, ging met de monologen aan de slag onder de bezielende leiding van regisseur Leander Zimmerman, zelf opgegroeid in Lochem. Acteurs Sijmen de Jong, Noralie Jansen en Simon Versteeg brengen de teksten tot leven. 18 mei en 2 juni worden de bezoekers meegenomen naar verschillende locaties op het landgoed om de drie monologen te zien. Kaartjes kosten 10 euro en zijn te verkrijgen via de website. Bij slecht weer zullen de monologen binnen worden gespeeld.


www.dekasteelmonologen.nl