Werk van Wilhelmina Zoutewelle - Musical Pattern V Tweestemmige Inventie. Foto: PR
Werk van Wilhelmina Zoutewelle - Musical Pattern V Tweestemmige Inventie. Foto: PR Foto:

Expositie 'Klank Beeld' in
Galerie De Burgerij

VORDEN - Van 15 september t/m 20 oktober is in Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11, de expositie 'Klank Beeld' te zien met werken van Wilhelmina Zoutewelle uit Peize (Drenthe). In haar werk staat muziekbeleving centraal, zowel in klank als in verbeelding. Een unieke belevenis voor liefhebbers van muziek en beeldende kunst, met een uitstapje naar installatiekunst.

Wilhelmina Zoutewelle (Peize) ervaart in muziek een voelbare ruimtelijkheid. Van favoriete muziekfragmenten maakt ze een zogenoemde transcriptie-in-beeld; een soms letterlijke en vaak herkenbare weergave uit de partituur, de ene keer in kleurpotlood, de andere keer in passe-partout met karton. Haar uitgangspunt is simpel: de hogere tonen schuiven over de lagere heen: een schaduw ontstaat. Samen met het licht wordt een ruimtelijkheid gesuggereerd. Bij het beluisteren van muziek vallen haar sommige fragmenten op. Vaak zijn dit sequensen, vormen die zich herhalen op een hogere of lagere toon. Zoals een schilder over een landschap tuurt en zich laat inspireren, zo laat Zoutewelle muziek aan zich voorbij gaan, tot het moment waarop een muziekpassage haar pakt. Ze beluistert het keer op keer, bestudeert de partituur en zoekt naar een vorm om het te visualiseren. Zo ontstaat een beeldende, visuele transcriptie: een 'Klank Beeld'.

Opening in aanwezigheid van Wilhelmina Zoutewelle en met muzikale piano-improvisaties van Jack van Dodewaard uit Vorden, is zondag 15 september, 15.30 uur. Iedereen is van harte welkom.


deburgerij-vorden.nl