Deze koningen en koninginnen van kernen in de gemeente Bronckhorst gingen de strijd aan voor het koningschap in Bronckhorst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Deze koningen en koninginnen van kernen in de gemeente Bronckhorst gingen de strijd aan voor het koningschap in Bronckhorst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Tom Roerdink Koning van
Bronckhorst

BRONCKHORST/BEKVELD – Tijdens het 33ste buurtfeest in Bekveld stond zondag 8 september bij de tent op het terrein van de familie Smeitink het driejaarlijkse koningsschieten van Bronckhorst op het programma. Het was Tom Roerdink uit Delden die de vogel naar beneden schoot en zich drie jaar lang Koning van Bronckhorst mag noemen. Jeugdkoning werd Erben Rekswinkel uit Toldijk.

Door Liesbeth Spaansen

(Jeugd)Koning(inn)en uit de kernen van de gemeente Bronckhorst van de laatste drie jaar werden uitgenodigd om de strijd met elkaar aan te gaan voor de titel 'Koning(in) van Bronckhorst'. Zij verzamelden zich in de feesttent en werden toegesproken door wethouder Paul Hofman. Duo ZieZoo, zangeres Rita en toetsenist/zanger Maik, zorgden voor de muzikale omlijsting van deze strijd.

Er schoten 35 schutterskoning(inn)en. Met veel enthousiasme stond de grote groep deelnemers klaar om de wethouder het eerste schot te zien lossen. Daarna was de Koning van Bronckhorst 2016 Derk Assink uit Wolfersveen aan schot en vervolgens de ander schutters.

Al snel werden kop en vleugels eraf geschoten, maar de staart liet niet snel los. Toen deze uiteindelijk viel, ging er een gejuich over de schuttersweide. Niet lang daarna, na 259 schoten op precies te zijn, schoot Tom Roerdink uit Delden de splitpen eruit. De romp kwam naar beneden en daarmee wist hij het koningschap te behalen.

Er schoten 18 schutterskoning(inn)en bij de jeugd. Ghylian Bobbink van Medlertol verdedigde zijn titel. Na om beurten te hebben geschoten op de kleine vogel, was het Gerben Rekswinkel uit Toldijk die deze eraf schoot. De anderen feliciteerden hem met het behalen van zijn titel Jeugdkoning van Bronckhorst.

De officiële huldigingen van koning Tom en partner Mariska Tiessink, jeugdkoning Erben Rekswinkel en alle andere prijswinnaars vonden in de tent plaats met een vaandelhulde van Schutterij St. Jan. De overige prijzen werden uitgereikt waarna Boh Foi Toch, die het podium overnam van ZieZo, zorgde voor een gezellig feestje.

Schutterij St. Jan uit Keijenborg introduceerde het Koningsschieten van Bronckhorst als een traditie in een nieuwe gemeente in 2010. In augustus 2013 vond het plaats in De Meene en in 2016 was dat Halle-Heide. De organisatie in 2019 lag in handen Schutterij St. Jan uit Keijenborg en Buurtvereniging Bekveld. Zij kijken terug op een geslaagd evenement.

UITSLAGEN
Koning van Bronckhorst
:
Romp: Tom Roerdink (schutterskoning Delden 2019)
Kop: Mark Wesselink (schutterskoning Bekveld 2018)
Rechtervleugel: Robert Bijenhof (schutterskoning Bekveld 2019)
Linkervleugel: Eric Heersink (schutterskoning Hengelo 2018)
Staart: Jan Willem Hogeweide (schutterskoning Halle-Heide 2019)

Jeugdkoning van Bronckhorst:
Romp: Erben Rexwinkel uit Toldijk
Staart: Rik Abbink van de Noabers
Kop: Lotte Barink van Schutterij EMM uit Hengelo
Rechtervleugel: Amber de Wilt uit Halle Heide
Linkervleugel: Demi Bultman uit Varssel

Het gezin Roerdink tijdens de huldigingsceremonie, van de vendeliers van Schuttersgilde St. jan Keijenborg. Foto: Leo van Dam
De jeugdschutters die raak schoten, met Jeugdkoning van Bronckhorst Erben Rexwinkel (l.). Foto: Leo van Dam