Twee dagen geluk op de fiets

HENGELO - Vanaf Café de Jongens in Hengelo Gld. wordt op zaterdag 14 en zondag 15 september de Achterhoekse Klavertje Najaars 2-Daagse gefietst. Een weekend heerlijk fietsen en genieten van al het moois dat de gemeente Bronckhorst en de Achterhoek te bieden heeft. Het is ook mogelijk om in dat weekend één van beide dagen mee te fietsen.

Door Henk Wullink zijn de volgende vier leuke routes uitgezet, met elke dag de keuze uit een kortere of langere versie. Dat zijn: De Ruurlo-route (ca. 30 km) of de Borculo-route (ca. 50 km) op zaterdag 14 september en de Hessenwegen-route (ca. 30 km) of de Hessenwegen-route (ca. 50 km) op zondag 15 september.

Deze routes zijn voorzien van leuke tips voor onderweg, waaronder enkele opengestelde locaties in verband met de Open Monumentendag Bronckhorst. Na terugkomst is er vanaf 15.00 uur een optreden van het gezellige dameskoor Wiamie uit Wehl (zaterdag) en van het Matrozenkoor Apeldoorn (zondag).

Start- en eindpunt is bij Café de Jongens, Bleekstraat 3 in Hengelo Gld. De start is tussen 10.00-12.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 3 euro per persoon per dag.


Koen Hermans wint zilver in Frankrijk en heeft nieuwe bakkenist

HENGELO - Koen Hermans behaalde met Nicolas Musset de tweede plaats achter winnaar Vanluchene-van den Bogaart tijdens de voorlaatste Grand Prix Zijspancross bij het Franse gehucht Gueugnon. Hiermee verstevigden ze hun derde positie in het eindklassement. Tijdens dit weekend maakte het team bekend dat in het volgende seizoen Glenn Janssens in de bak zal plaats nemen naast Koen Hermans. Met de Belg zal een nieuwe poging worden ondernomen om Bax-Stupelis van de troon te stoten, die na het winnen van de eerste manche in Gueugnon de wereldtitel van 2019 veroverden.

Wisselend succes
In de afgelopen weken boekte Team Hermans wisselende successen. In het Zwitserse Roggenburg eindigden ze op een uitstekende tweede plaats in het dagklassement door respectievelijk als derde en tweede te eindigen. Bax-Stupelis wonnen hier beide manches. Voor Hengeloër Peter Beunk verliep deze race minder voorspoedig aangezien hij zijn enkel brak en het seizoen voor hem voorbij is.

Een week later klasseerden Hermans-Musset zich in het Belgische Gooik teleurstellend als twaalfde met veel machinepech. Ook Van Werven, Justin Keuben en Mike Keuben, die allen met een vervangende bakkenist reden, finishten niet in de Top 10. Vanluchene-van den Bogaart wonnen in eigen huis beide manches.

GP Frankrijk
In Guegnon kwamen slechts 28 teams aan de start, mede door veel blessures waardoor er een tekort aan bakkenisten is ontstaan. Mede hierdoor ontbraken Van Werven, Mike Keuben en Willemsen in Frankrijk.
Verassend pakten Compalati-Chopin de kopstart met in hun kielzog Bax-Stupelis. Op enige afstand volgden Dierckens (dit keer met Haller in de bak) en Vanluchene-van den Bogaart. Hermans-Musset hadden een slechte start met een 16e plek, maar reden snel naar voren.

Nadat Vanluchene-van den Bogaart de hele top 3 had gepasseerd, leken ze ongehinderd op weg naar de zege totdat ze op een achterblijver stuitten en zich vastreden. Bax-Stupelis die eindelijk Compalati-Chopin in hadden gehaald kregen zo de overwinning cadeau. Omdat Vanluchene-van den Bogaart pas als zesde over de finish kwamen, mochten ze zich de nieuwe wereldkampioenen noemen omdat hun voorsprong was opgelopen tot 75 punten met nog drie manches te gaan.
Ook Hermans-Musset profiteerden optimaal van de onoverzichtelijke situatie en pakten in de laatste meters nog de tweede plaats.

In de tweede manche leken Bax-Stupelis met hun gouden plaat gemakkelijk de dagzege te pakken door een kopstart en al snel een flinke voorsprong. Toen Vanluchene-van den Bogaart enkele ronden voor het einde de leiders naderden, kregen Bax-Stupelis te maken met problemen met het achterwiel en bleven staan, zodat de net onttroonde wereldkampioenen van vorig jaar dit keer de manche in de schoot geworpen kregen en daarmee ook de overwinning van deze Grand Prix.

Hermans-Musset waren na weer een matige start als negende begonnen aan een inhaalrace. Het duo kwam als vierde over de streep achter Brown-Millard en Varik-Daiders en behaalde daarmee in het dagklassement evenveel punten als de winnaars, maar dan telt de hoogste klassering van de tweede manche.

Laatste wedstrijd
Zondag 15 september staat de laatste Grand Prix van dit jaar op het menu. In Rüdersberg in Duitsland zal vooral om de dagzege worden gestreden, aangezien de strijd om de titel al is beslist. Hermans-Musset hebben 37 punten voorsprong op Dierckens-Bax en hebben dus nog een aantal punten nodig om zich te verzekeren van de derde positie.

Dagklassement Gueugnon:
1. Vanluchene 40 pnt., 2. Hermans 40 pnt., 3. J. Brown 38 pnt., 4. Dierckens 34 pnt., 5. Compalati 31 pnt., 6. Bax 29 pnt., 7. S. Brown 28 pnt., 13. J. Keuben 17 pnt 16. Veldman 9 pnt.

Stand WK-klassement:
1. Bax 562 pnt., 2. Vanluchene 508 pnt., 3. Hermans 427 pnt., 4. Dierckens 390 pnt., 5. S. Brown 371 pnt., 11. Veldman 186 pnt., 13. Van Werven 170 pnt., 14. Willemsen 163 pnt., 15. J. Keuben 88 pnt.