Repetitie van het projectkoor van de ToverfluitRAP. Foto: Productieteam ToverfluitRAP
Repetitie van het projectkoor van de ToverfluitRAP. Foto: Productieteam ToverfluitRAP Foto:

'Als je niets met opera hebt, moet je vooral komen'

De ToverfluitRAP is opera zoals nog nooit eerder vertoond

DOETINCHEM – In het kader van de jaarlijkse Zomer Academie Zutphen maakte artistiek leider Johannette Zomer van Stichting Sparrowtree met professionele musici en amateurmusici de ToverfluitRAP. Het is een bijzondere productie geworden, waarbij Mozart's Zauberflöte als uitgangspunt is genomen en waar cross-overs zijn gemaakt met hedendaagse muziek als hiphop en rap. De première is op zaterdag 14 september in Zutphen. Op zaterdag 21 september wordt opgetreden in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Deze locatie is gekozen omdat ook de Ulftse Nachtegalen meedoen. Daarna volgen voorstellingen volgen in Groningen, Utrecht en Amsterdam. Elske te Lindert, muzikaal leider bij de ToverfluitRAP: "Als je niets met opera hebt, moet je vooral komen."

Door Josée Gruwel

"Wolfgang Amadeus Mozart schreef heel toegankelijke muziek," vertelt Te Lindert, "Die Zauberflöte is een van de meest gespeelde stukken uit het operarepertoire, om de muziek en om het verhaal erbij. Tijdens het maakproces van de ToverfluitRAP haalde het artistieke team het verhaal van Die Zauberflöte uit elkaar, zoals je een oude auto uit elkaar haalt, bekeek de losse onderdelen en maakte er een nieuw muziekstuk van. Wij hebben van de ruim 2,5 uur durende opera een voorstelling van 1,5 uur gemaakt, waarbij we de essentie zorgvuldig bewaarden en een vertaalslag maakten naar de wereld van nu."

Fluit belangrijke rol
De muziek en het verhaal van Die Zauberflöte vertellen over een wonderlijke wereld waarin de Koningin van de Nacht haar dochter Pamina wil bevrijden uit handen van de in haar ogen boze tovenaar Sarastro, de priester van de zon. Zij stuurt de mooie prins Tamino om haar dochter te zoeken en Papageno, een vogelvanger, gaat als helper mee. Op de zoektocht ontstaan er allerlei fascinerende, grappige, mysterieuze, spannende en ontroerende situaties, soms met diepere lagen. Natuurlijk worden goed en kwaad tegen elkaar uitgespeeld, maar wint de verlichte Sarastro het uiteindelijk van de duistere Koningin van de Nacht. Ook de liefde vindt een weg: Tamino en Pamina worden een stelletje en Papageno vindt zijn Papagena. Bij dit alles speelt fluitspel op een houten fluit – als teken van intens leven – een belangrijke rol.
Het thema van de opera is leren, je ontwikkelen, en vervolgens getest worden op je vaardigheden om een nieuwe rol in het leven aan te kunnen. Het is een thema dat herkenbaar is voor alle leeftijden. Henk Dijk, zakelijk leider van Johannette Zomer en haar producties: "De ToverfluitRAP is dus ook voor kinderen begrijpelijk en aansprekend."

Bos als metafoor
In de ToverfluitRAP wordt het bos gebruikt als metafoor voor de wereld waarin alles anders is dan men gewend is. Daar spelen emoties een grote rol, komt het onderbewuste naar boven, raakt men verstrikt in intriges of de eigen droomwereld, raakt men uit balans en hervindt zichzelf. Wie uit het bos komt is geestelijk gegroeid en klaar voor de volgende levensfase. Te Lindert: "Het bos wordt gebruikt zoals Shakespeare dat deed in A Midsummer Night's Dream. De enscenering speelt zich af rond een duizendjarige eik."
Om het compacte verhaal goed te kunnen volgen en het voor een breed publiek toegankelijk te maken is die als een raamvertelling. Te Lindert: "Alle figuren uit Die Zauberflöte duiken op. Als publiek heb je het idee dat je meegezogen wordt en meedoet. Verrassend, intens, intiem en verfijnd zijn woorden die zeker bij de ToverfluitRAP passen. En verbindend natuurlijk, want we brengen een breed scala aan uitvoerenden en publiek samen."

Uitvoerenden
Naast Johannette Zomer (Koningin van de Nacht), Frans Fiselier (Sarastro), Marieke Haandrikman (Pamina), Cristof Laceulle (Tamino), David Gastelum Rivera (Papageno) en Sanne Cordes (Papagena) werkt het Zomer Academie Projectkoor mee. Ook maakt het publiek kennis met Ponderosa Jongeren en rap- en hiphoptalent Pjotr uit Zutphen. Het Jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen zingt en speelt mee, evenals Marilia Oliviera en twee leerlingen van Charlotte Margiono. Het Tulipa Consort zorgt voor muzikale begeleiding. De regie is in handen van Marleen Prins. Elske te Lindert is dirigent.

Voorstellingen
Voorstellingen zijn er op zaterdag 14 (20.00 uur in de Hanzehof) en zondag 15 september (16.00 uur en 20.00 uur familiebuitenvoorstelling bij de Berkelpoort) in Zutphen, op zaterdag 21 september in de DRU Cultuurfabriek in Ulft (20.00 uur). Op zaterdag 28 september wordt er in Groningen en op 17 en 19 januari in Utrecht en Amsterdam gespeeld. Kaarten kosten 22,50 euro, jongeren tot 18 jaar betalen 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en via de website.


zomeracademiezutphen.nl


Start laagseizoen op recreatiegebieden

ACHTERHOEK - Op dinsdag 1 oktober gaat het laagseizoen van start op de recreatiegebieden van Leisurelands gelegen in de Achterhoek en Liemers, te weten Rhederlaag, Stroombroek, Hilgelo, Slingeplas en Hambroekplas. Vanaf deze datum zijn honden weer welkom. Het hondenseizoen loopt tot en met 30 april 2020. Daarnaast gaat het laagtarief parkeergeld in. De recreatiegebieden zijn geschikt voor een lange wandeling of ravotten op het strand met de trouwe viervoeter, een rondje op de fiets of mountainbike. Bestel de parkeerpas, geldig tot 1 mei 2020, via www.leisurelands.nl.