Fotobewerking: Minou van Dillen
Fotobewerking: Minou van Dillen

Geen windturbines in Bronckhorst, kom nu in actie

BRONCKHORST - Het College van burgemeester en wethouders van Bronckhorst heeft ingestemd met de plannen om toe te staan dat er 12 mega hoge windturbines in Bronckhorst mogen komen. Meer dan tweehonderd meter hoog, twee maal de domtoren. Als de gemeenteraad hierin meegaat, dan kan Bronckhorst niet meer om die windturbines heen. De gemeenteraad beslist op 31 oktober. Kom dus nu in actie.

Er zijn genoeg redenen waarom er geen megahoge windturbines in Bronckhorst moeten komen:
1. Het landschap is het meest waardevolle dat wij als krimpgemeente hebben. Daar moeten we zeer zuinig op zijn. Voor ons zelf en voor bezoekers.
2. De windturbines produceren voor omwonenden in de verre omtrek overlast in de vorm van slagschaduwen, maar vooral geluid.
3. Internationaal onderzoek wijst uit dat het geluid, infrasoon en laagfrequent, gezondheidsschade veroorzaakt. Normen zijn daar nog niet op aangepast. Daar werkt het RIVM nu aan.
4. In Nederland mag een windturbine 400 meter van bebouwing af staan. In Duitsland is dat minimaal 900 meter, en in Denemarken 1050. Deze landen zijn koplopers op windturbinegebied en komen nu tot inkeer. Bronckhorst moet deze lessen ter harte nemen.
5. De windturbines dragen volgens de plannen slechts 4,5 % bij aan de doelstelling om energieneutraal te worden. Het doel om energieneutraal te zijn, heiligt het middel van windturbines daarom niet.
6. Er is veel draagvlak voor 95,5% van de Routekaart om te komen tot een energieneutraal Bronckhorst in 2030, maar het plaatsen van megahoge windturbines doet daar afbreuk aan.

Onduidelijk is waar de windturbines precies komen te staan. Er is bekend geworden dat rond Eldrik en Keppel 8 tot 15 windturbines zouden kunnen komen en dat heeft lokaal tot zeer veel protest geleid. Ook het gerucht in maart van dit jaar dat er op 't Zand windturbines geplaatst zouden worden leidde tot veel ophef. En het is goed om te weten dat het College van B&W momenteel een groot deel van Bronckhorst geschikt acht voor windturbines. Zie hiervoor www.bronckhorst.nl/routekaart .

Wat kunt u doen?
U kunt op 10 oktober inspreken bij de commissievergadering van de gemeente en samen met medestanders aanwezig zijn bij de raadsvergadering op 31 oktober.
U kunt de actiegroep Bronckhorst Windturbinevrij steunen door de petitie te ondertekenen. Ga daarvoor naar www.windturbinevrij.nl en klik op de button 'naar de petitie'.
U kunt ook samen actief worden door een mail te sturen aan bronckhorst@windturbinevrij.nl.


De mensen van Bronckhorst Windturbinevrij


Praat mee over armoede in Bronckhorst

BRONCKHORST – De PvdA Bronckhorst organiseert woensdag 16 oktober in Ons Huis in Hengelo een meepraat-avond over armoede, met medewerking van hulpverleners en mensen van de gemeente en van politieke partijen. Aanvang 20.00 uur.

Er zijn 500 tot 1500 inwoners in de gemeente Bronckhorst die in armoede leven. Dat getal hangt af van wie je daaronder laat vallen: mensen die het niet redden of inwoners die het, op de euro nauwkeurig, net wel redden. Nieuwe risicogroepen zijn werkenden met weinig loon, weinig uren en weinig vastigheid én, in deze regio, de boeren. Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. Armoede heeft veel oorzaken en ook heel veel gevolgen. Het is een veelkoppig monster dat, vindt de PvdA in Bronckhorst, stevig bestreden moet worden.
Gemeentes hebben de wettelijke taak om ook deze mede-inwoners te helpen. Wat is er aan te doen? Is die inwoner van Bronckhorst zelf verantwoordelijk? Gelukkig is er door allerlei onderzoeken veel bekend over armoede en de bestrijding daarvan.

Programma van deze avond
Luuk Preijde, fractievoorzitter PvdA Bronckhorst: "We beginnen met te vertellen hoe het nu in Winterswijk gaat, een redelijk vergelijkbare gemeente die armoedebestrijding erg hoog op de agenda heeft staan. Wat kunnen we van hen leren? Daarna kijken we hoe het in Bronckhorst gaat: wat is speciaal aan onze gemeente? En waar zijn wij mee geholpen?"
Er wordt een kort overzicht gegeven over het thema armoede, inclusief de dingen die helpen, onder andere met de gegevens van het CBS en CPB. Er zijn ook hulpverleners en mensen van de gemeente en van politieke partijen gevraagd aan te schuiven. Daarna wordt iedereen gevraagd om mee te denken wat beter zou kunnen in Bronckhorst.
Wie zelf ervaring heeft met weinig geld, of werkt met mensen die weinig geld hebben en wil weten wat helpt of dit om een andere reden belangrijk vindt, komt naar deze avond. Iedereen is welkom. Aanmelden hoeft niet.
Aan het eind van de avond zal een lijstje met voorstellen gemaakt zijn voor de gemeente Bronckhorst en voor anderen. Wie dat wil, kan via mail een verslag van de avond ontvangen. Meer informatie: kijk op bronckhorst.pvda.nl of mail naar bronckhorst@pvda.nl.