Com Cobre Bronckhorst met dirigent Henk Vruggink streek neer in Portugal. Foto: Com Cobre Bronckhorst
Com Cobre Bronckhorst met dirigent Henk Vruggink streek neer in Portugal. Foto: Com Cobre Bronckhorst

Feest in Portugal met 'Festival de Bandas'

BRONCKHORST/PORTUGAL – Optreden in het Cultureel Centrum van Satão samen met de harmonie Banda Musical Progressiva de Vila Cova à Coelheira was wel het hoogtepunt van de muzikale reis van koperblazersensemble Com Cobre Bronckhorst in september naar Portugal, waar oud Com Cobre-muzikant Maria Blom en haar man Arnold wonen. Het 'Festival de Bandas' zorgde ervoor dat het publiek op de tafels en stoelen danste.

Door Liesbeth Spaansen

"In Portugal stonden drie optredens gepland, maar het werden er vier", vertellen de enthousiaste Com Cobre-koperblazers, muzikanten vanuit de gemeente Bronckhorst. "Entrada livre – Grupo Holandês stond te lezen op de aanplakbiljetten in Quinta St. António. Gratis entree, Hollandse groep." Maria had ze overal opgehangen.

Vanaf het vliegveld reisde het gezelschap, alle muzikanten hadden hun 'aanhang' mee, die meegenoot en hand en spandiensten verrichtte, met twee busjes naar het Ferreira de Aves in het Viseu District, waar Maria en Arnold wonen.

Gedurende hun verblijf verkende het gezelschap de omgeving. "We hebben echt heel veel gezien en cultuur gesnoven. Maria weet heel veel van haar nieuwe woonomgeving en kon daar goed over vertellen." Zo bezochten ze een kerk na 674 treden te hebben beklommen, maar ook indrukwekkende grotten. Ze aten kippetjes en dronken wijn in verschillende restaurantjes aan lange tafels. Culinair hoogtepunt was de Braziliaanse eetgelegenheid.

De tweede dag stond een kleine repetitie op het programma, want die middag was het eerste concertje gepland, op de camping. Daarnaast speelden ze nog op de markt en in het cultureel centrum samen met het orkest van Maria, bestaand uit ongeveer dertig muzikanten. Com Combre speelde tot slot nog onder de luifel aan een drukke straat. "Dat was een spontaan optreden, maar prachtig. In de flat aan de overkant stonden de mensen op hun balkons te luisteren. En ook Arnold speelde mee."

Een belevenis die voor herhaling vatbaar is. "Het is er heel gezellig en gastvrij", vonden ze allemaal. "We zaten in het binnenland, een streek waar geen toeristen komen, want voor ons moesten steeds veertien kopjes worden opgezocht." De Achterhoekse vlag ging steeds mee, want ze zijn ook trots op hun streek." Bij Maria en Arnold vonden ze goede verzorging. Elke dag ontbijtbuffet bij het zwembad waar ze veel gebruik van maakten. "Het was lekker weer, rond de 28-30 graden met een lekker briesje. We hebben genoten van hun gastvrijheid."

De onderlinge band tussen de koperblazers was al goed, dat is nu nog verstevigd, bekennen ze. "Gelukkig hebben we de foto's nog," lachen ze. "En Beirao likeur."

De repetities zijn weer begonnen. "We zijn nu aan het oefenen voor het concert op 21 december met het koor Reborn in de RK kerk in Vierakker."